Natuurboerderij De Waarden

algemene informatie over onze projecten en activiteiten...

Naast roodbruine exemplaren komen ook zwarte, blonde en soms ook witte exemplaren voor.  Schotse hooglanders kunnen tot achttien jaar oud worden. In die tijd kan een koe ongeveer vijftien kalveren ter wereld brengen. De draagtijd is ongeveer tien maanden.

De koeien hebben wijd uitstaande, naar boven gerichte horens, terwijl de horens van de stieren horizontaal naar voren zijn gericht.


Dit runderras is geschikt om in natuurgebieden jaarrond als grote grazer te worden ingezet. Ze hebben weinig zorg nodig en zijn zelden agressief. De dieren zijn in Nederland dan ook veelvuldig te zien in natuur- en recreatiegebieden, zoals in het. Hooglanders voeden zich ook met planten die veel andere rundersoorten links laten liggen, en door hun lange haar kunnen ze ook in de wintermaanden buiten blijven.


Stieren wegen gemiddeld 600 kilo, koeien 400. Er zijn echter ook stieren gefokt voor de vleesproductie en die wegen al gauw 900 kilo.  Het zijn vriendelijke dieren.
Hooglanders die van jongs af aan bij mensen opgroeien kunnen behoorlijk tam worden. Maar een onverwachte beweging met de horens kan verstrekkende gevolgen hebben. Hooglanders kunnen hard rennen, zijn oersterk en hebben een goed geheugen.

Ze zijn gewend aan een karig bestaan op arme grond. In voedselrijke gebieden kunnen ze al gauw last krijgen van diarree. 

Ze kalven makkelijk af.