Natuurboerderij De Waarden

algemene informatie over onze projecten en activiteiten...

Het Mangalitsa varken (Mangalica of Wolzwijn) komt oorspronkelijk uit Noord Servië en Hongarije. Het ras komt voor in diverse kleuren:

  • de Blonde, zijn geelwitte varkens,
  • de Curly's , rode varkens
  • de Zwaluwbuiken, varkens met een zwarte rug en een witte buik.

 

De Blonde Mangalitsa is het orginele Hongaarse spekzwijn,  

De rode Curly stamt af van het Hongaarse Szalonta varken

De Zwaluwbuik is een kruising tussen de blonde Mangalitsa en het Servische Szerémség varken.

Ooit bestond er ook nog een zwarte Mangalitsa, maar dat type is uitgestorven. In Hongarije zijn er geheel zwarte Mangalitsas, het is niet bekend met welk varken er is gefokt.

 

Jarenlang was de Mangalitsa een populair ras vanwege de kwaliteit van het vlees en de flinke speklaag. De intensivering van de varkenshouderij, met zijn voorkeur voor de Engelse rassen, betekende bijna de ondergang van het varken. Toch zijn er nog steeds boeren en hobbyboeren die het ras koesteren. En gelukkig maar. Dankzij tientallen fokkers in heel Europa heeft het Mangalitza varken kunnen overleven.

De Mangalitsa is een echt spekzwijn, met goede moedereigenschappen, prima af te mesten, goed bestand tegen kou, zeer beweeglijk en daardoor goed te houden als scharrelvarken. Het is namelijk ook een sterk varken. Ze kunnen goed buiten verblijven, maar in de zomer moeten ze wel kunnen schuilen tegen de zon. Zeugen en beren hebben, mits goed gehouden, een rustig, sociaal karakter. De zeugen werpen drie tomen in twee jaar van gemiddeld acht biggen. Van het ras is nog een gering aantal over.  De fokkers van dit ras selecteren op een grote weerstand, stressbestendigheid, een goedmoedig karakter, probleemloze voortplanting en opfok, en vlees met een uitgesproken smaak. De beren moeten een schofthoogte hebben van 70 - 80 cm, de zeugen 65 - 80 cm. De beren wegen tussen de 150 en 200 kilo, de zeugen tussen de 120 en 160 kilo.s.