Natuurboerderij De Waarden

algemene informatie over onze projecten en activiteiten...

Hoewel afkomstig uit het West-Afrikaanse Benin, voormalig Koninkrijk van Dahomey, waar ze van oudsher graasden in een lagunelandschap, gedijen de kleine Dahomey runderen goed op Europese bodem. Ze zijn taai, hebben een hoge levensverwachting en kunnen zomer en winter buiten.
Kenmerkend zijn de blauwe tong en mondholte (bij de zwarte dieren), een bijna onzichtbaar uier buiten de zoogtijd, een goed ontwikkeld moederinstinct, en een grote behoefte aan ruwvezel.

Het Dahomey dwergrund is harmonisch gebouwd, heeft heldere, levendige ogen, een rechte rug, een staart met een lang behaarde kwast die tot aan de grond reikt, en lichte, naar voren gebogen horens met donkere punten. Bij oudere dieren zijn de horens iets naar beneden gebogen.

Alhoewel de meeste dieren zwart zijn, komen er inmiddels ook (zoals in het land van oorsprong) anders gekleurde dieren voor. Dit varieert van effen vaal, grijs, rood, roodbruin tot koebont. Er komen zelfs Dahomey runderen voor met een blaarkop- en een lakenvelder aftekening.

De Dahomey is zeer geschikt als hobbykoe op paardenweiden en andere kleine stukken weiland, maar ook voor landschapsonderhoud.