verhalen

Een rake vraag....

Geplaatst op 5 september, 2019 om 17:40

Wie denkt dat het bij boerengesprekken niet kan roken, heb het goed mis.... !

Dan vallen er woorden, die zijn lang niet altijd voor herhaling vatbaar.

Er zijn bij ons regelmatige- felle discussies gaande, 't betreft het natuurbeheer.

Allerlei belangen, weersomstandigheden, groei en bloei, en vele zaken meer....

Aan de buitenkant zou je denken dat een groep natuurbeheerders veelal op 1 lijn zou moeten zitten en in algemene belangen op een zelfde doel aansturen,

maar in de organisaties hebben we het toch soms over twee uitersten op een zelfde lijn.

Zo ook met het natuurlijk begrazen door herkauwers en het verplichte maaien door staatsbosbeheer vastgelegd.

Als veehouder kijk je naar wat de dieren - in de gebieden- op lengte zouden houden, als ook wat er aan voorraad zou zijn tot de herfst/ winter..

Terwijl een opzichter van SBB op de kalender een datum heeft geprikt waarop alles gemaaid en afgevoerd moet worden. En of het broedseizoen dan wat later is gevallen in verband met een kouder voorjaar, of dat een koppel nog een tweede nestje heeft gelegd, of dat de groei anders verloopt in het kwartaal, regen, warme of koudere temperaturen,..... De stelling van Staatsbosbeheer is : op data doet dat er allemaal niet meer toe, de polderbewoners hebben een kans gehad, motoren starten en maaien..!!

Gebeurd dat in de praktijk, wordt alles na 15 juni kort en klein geslagen.

Natuurgebieden ( wat eerst stilte- en broedgebied was) veranderen in gecultiveerde parkpercelen, waar grote traktoren met maaibalken en opraapwagens, heel veel levende have pureren en uitmoorden. Want weinig mensen hebben enig besef van de hoeveelheid o.a. bloemetjes, zaden, insecten en eitjes die er gedood en geaborteerd worden door natuurbeheerders die - voor de publieke opinie- de uitgebloeide rommel opruimen.

Net als vorig jaar - waren er weer warme weken, met temperaturen boven 35 graden Celsius. 

Wij zeiden : niet maaien, alles verschroeit , je bewerkt een genocide en tot de herfst is de groei er uit. ...!!

De andere partijen zeiden: Het is half juni, nu maaien !!

Maar stel je dan de gevolgen eens voor !  We maken een kaalslag waarvan we op voorhand weten dat de natuur moeite heeft zich daarvan (weer) te herstellen. Er was in het voorjaar veel jongbroed, maar vogels die ook een kuiken lustten, kaapte ze uit nest of bij ouders weg.... Je wil nu wel gaan maaien, maar er zijn vogels die direct weer aan een tweede broed zijn begonnen. Die jongen kunnen nog niet vliegen..... Fazanten en hazen hetzelfde verhaal.... !!  En met dat je nu maait, verwacht niet dat het weer zo snel aangroeit dat de begrazers hun dagelijkse voeding gaan vinden, dus bezorg je roofbouw in je gebied. Als dit de natuurlijke gevolgen zijn van de weersomstandigheden, dan is dat zo, maar nu is het menselijk beleid.... en dat is niet goed !

Niets mee te maken, in het contract staat 15 juni, kijk op de kalender, je had al moeten maaien....

En we hebben gemaaid, zonder trekkers, maar achter een maaibalkje van 100 cm. breed.  Eerst voorlopen op nesten of jonge dieren en als comprommis hebben we er een prachtige lappendeken van gemaakt. Eerst stroken of vakken waar uitgebloeide voorjaarsbloemen stonden, een week later het hoge gras met ongewenste distels of brandnetels. Twee weken later de kraamkamers van rupsen en insecteneitjes.

Al wat gemaaid werd , hebben we laten liggen. Want de koeien ruimen het wel achter ons op. En zo kregen larven, eitjes en popjes nog een kans om een veilig heenkomen te zoeken. En we zien toch veel libelles..!

Maar aan tafel wel een zeer groot meningsverschil met mensen die - op hun visitekaartje- een titel voor de naam hebben staan.

Van dik hout zaagt men planken, als u begrijp wat ik bedoel.

En natuurlijk, wanneer je denk dat je gelijk heb, ben je eigenwijs en probeer je bij hoog en laag de ander te overtuigen. En dan zijn er nog gezagsverhoudingen in de partijen, dus er wordt nog wat met machtsuitoefeningen geschermd.

En toen kwam die vraag, zomaar in het algemeen gesteld, maar een verhitte opzichter beet zich er gelijk in vast,

Hoe oud ben je nou..?

En wanneer denk je met pernsioen te gaan ? .... "Nou na 30 jaar werken, hou ik het graag voor gezien.."

Geloof je in de schepping of de evolutie ?..... " in de evolutie, natuurlijk ...! "

Zo, en vind je het dan geen grote verantwoordelijkheid, dat je in 30 jaar meer kapot kan maken, wat volgens jou 200 miljoen jaren er over gedaan heeft om te worden wat het nu is..?  Waarvoor zou een volgende generatie jou moeten bedanken...?

We hebben het glas leeg gedronken en binnen 5 minuten was de kantine leeg.

Maar wel een opmerking die blijft malen., nog eens goed over nadenken. Categorieën: natuurbeheer


Reacties zijn uitgeschakeld.