verhalen

bijen

Geplaatst op 26 maart, 2019 om 16:50

Sinds vorig jaar hebben we vier imkers in het netwerk. Mensen die hobbymatig met bijenvolken en bijenkasten bezig zijn. Aan vergadertafels  komen ze vaak met waardevolle aanvullingen of zienswijze wat betreft natuurbeheer. Waarbij het mij nog niet helemaal duidelijk is of deze aandachtspunten van eigen bevlogenheid komen of dat ze het via hun bijen krijgen binnen gevlogen. Dat Is ook geen schande, want iedere natuurfreak weet dat er vanuit de natuur veel is te leren.

Door het idee dat we in 2019 graag met lokbloemen voor vlinders en bijen aan de slag willen, waren we al diverse malen uitgenodigd voor een bezoek aan de bijenstal. Vanuit de imker- informatie weet ik dat de bijen met ca. 10 graden Celsius gaan vliegen om op speurtocht te gaan. Met dat het voorjaar wat wisselvallig of guur weerbeeld heeft, blijven de bijtjes graag dicht bij huis. Dus van een stalbezoek was het nog niet gekomen.

Maar met de mooie dagen van vorige week kregen we een belletje met de opmerking : als je iets moois wil zien, moet je nu komen....!

Zo kan het gebeuren dat je een uurtje later bij een aantal bijenkasten staat, waar honderden bijen rondzoemen, af- en aanvliegen.

Het lijkt Schiphol-Airport wel, heel druk, maar geen chaos. En al staan er wel 20 kasten, ieder bijtje kent zijn eigen voordeur..

Dat het imkers zijn met passie voor hun hobby, wist ik al. Zo zeker weet ik ook dat ik alle informatie die deze mensen vertelden niet in goede volgorde kan doorgeven. Bijen zijn facinerend, of om mijn collegaatje te citeren:  SOOO, ECHT WAAR ?.... NIET TE GELOVEN... !!

Want onzichtbaar in de kast is daar een koningin, zijn er lakeien die haar verzorgen, zorgen er bijtjes,voor de eieren, zijn er kraamverzorgsters, kindermeisjes, oppasjuffies. Is er een team bijen die zorgen voor de klimaatbeheersing en airco. Zo krijgen ze het voor elkaar om met het wapperen van de vleugels de kamertemperatuur op 25 C te houden. Zo is er een afdeling werkbijen die zorgen voor de dagelijkse maaltijden, zorgt een ander team bijen voor de voorraadkasten.

Ook op de voordeurmat is een compleet team bijen bezig om alles goed te laten verlopen.

Er zijn portiers, er zijn beveiligers, er staan soldaten, en daartussen werkt een groot team van transport en logistiek. Er zijn aanvliegers, er zijn ontvangers, er zijn transporteurs, En je ziet ze komen : de ene werkbij met groen stuifmeel (wilgen) de ander heeft geel stuifmeel (forsythia) en een ander weer rood stuifmeel (paardenkastanje)  En het leuke is dat ieder bijtje wordt gewaardeerd bij wat hij meebrengt. Een bijenvolk is daarin een toonbeeld van hoe je gezamelijk de schouders onder een klus zet... Ze worden ook niet moe om daarna weer een route te vliegen...

De imker verteld: Als ze zo goed hun best doen, laat ik als beloning altijd wat honing voor ze zitten... ze vliegen het tenslotte per druppeltje binnen, dan moet je als mens ook weer niet te inhalig zijn...


Die onnozele beestjes hebben geen idee wat de voordelen voor de natuur en mensheid zijn, als gevolg op hun rusteloze speurtocht naar honing en nectar. Ze hebben geen weet van de bestuiving en vermeerdering die ze aanbrengen, gelokt door allerlei - van hen afhankelijke- bloesem, met hun onderscheiden kleur en geur.

Hun bezigheid bezorgt tenslotte de mensen zomervruchten, een najaar-oogst, ja zelfs een wintervoorraad !

Nee, het is niet moeilijk om een uurlang naar deze gedreven diertjes te kijken. Het dwingt zelfs een soort respect af.

Door ene oerknal tot stand gekomen,

Niet te geloven...!

Categorieën: activiteiten, natuurbeheer


Reacties zijn uitgeschakeld.