verhalen

Doar hebbe we't volgende op gevonde.....

Geplaatst op 19 februari, 2019 om 17:20

Fietspaden doorkruisen natuurgebieden. En soms zijn ze een deel van een schoolroute.

Zo hebben wij te maken met een kruispunt waar de route zich splitst. Woon je in A, kan je het fietspad vervolgen. Woon je in B, sla je rechtsaf, bruggetje over en vervolg route door de polder. Om te kunnen rusten heeft de natuurvereniging daar een soort van picknick-tafel geplaatst.

De jeugd maakt er dankbaar gebruik van om nog even te chillen, huiswerk uit te wisselen, al voor men op huis aan gaat. Prima, leuk !

Totdat alles verstoord werd door een stel stoere binkies, de zgn. hangjeugd.  Er kwamen klachten van vandalisme, treitergedrag, machtsvertoon, dierenmishandeling, kortom: daar dacht een dominant groepje jongens met haantjesgedrag de boel te regeren.. Nu durfde ze in groepsverband heel wat uit te vreten, zodat ze in onze kantine onder de koffie regelmatig werden afgefakkeld. De controle wordt verscherpt en binnen 5 maanden is er een taakstraf bij bureau Halt.

Omdat er door ons ook aangifte was gedaan in verband met diermishandeling, waren we op een zeker moment deels betrokken bij deze taakstraf. 

Tegen de agenten die het proces verbaal kwamen opnemen, hadden we gereageerd van "...stuur ze maar een dag naar ons toe, zorgen wij wel dat ze 's middags niet meer weten hoe ze heten..."  En wat schtets onze verbazing, wanneer we een telefoontje krijgen dat men dit en leuk idee lijkt.... het verzoek is : "...maak een opdracht waar ze iets van opsteken..."  Ik kan u vertellen, daar sla je met je fantasie helemaal van op hol...

Met scholen gebeld, met bureau Halt rond tafel gezeten en een draaiboek in elkaar gezet....

Op de bewuste datum werden er s'morgens 8 jongens in de schemerdonker afgezet. De meeste hadden opstartproblemen, waartegen een aantal energy-drankjes werden ingenomen. Na een opsomming van het strafblad door een medewerker van Halt, was het aan mij om het werk uit te leggen.

Kijk jongens, het zit zo, er is een hoop water gevallen de laatste weken. Op plekken waar het water blijft staan, gooien wij zand. Wat wil het geval, gisteren gaan we met een kar zand de dam over, en daar breek de as van de kar, waardoor er nu 15 kuub zand op de dam ligt. Er is vlakbij een natte plek in het grasland waar we een gedeelte zand kwijt kunnen, graag heb ik de kar onder het zand vandaan zodat we de as kunnen repareren, en het overbodige zand scheppen we als laatste dan maar op een andere kar en voeren het af. Van de buren heb ik een stel kruiwagens kunnen lenen, en ik heb wat planken om overheen te rijden als het te nat is om er met je kruiwagen te komen.

Onder de uitleg zie je de ogen vergroten en de mond open zakken,.... er zijn geen onduidelijkheden of vragen,.... dus steunend komen ze moeizaam in de benen. Terwijl iedereen in de schuur de laarzen aantrekt, loop ik even door naar de keuken, waar 3 meiden bezig zijn om broodjes te smeren.  Goedemorgen dames,..... 10 uur eerste schaft in het land..?  Vergeet naast de picknickmand, de verbandtrommel niet, want deze jongens werken zich vandaag de blaren....

Met kruiwagens en schop gaan we naar de gestrande kar, welke met de triangel in de lucht, nog een flinke bult zand achterop heeft liggen, maar door de verwrongen zijborden zeker de halve vracht op de dam is verloren. Dat zo'n as nou precies op een 30 meter afstand van het doel, moet breken, dat is in 1 woord jammer, want nu heb je met een kruiwagen die natte en glibberige sporen dicht te rijden. En die boeren hebben waarschijnlijk nooit nagedacht over gemotoriseerd materiaal waardoor je niet zou hoeven te kruien. Zeg boer,... bij Boels verhuren ze van die apperaten op rupsbandjes.... huh..?  Ik ga zo kapot man..!?

Kom op mannen, even taak verdelen..., de ene scheppen, om de beurt kruien, .......

He gast...., daar komen die stieren man...!!  He boer,....!!!  die stieren kenne zo bij ons komen, man..!

Sooo, ik wordt gek gabber, straks weet ie nog van toen.... ja jij heb met die stok geslagen man,....... nou, doe niet zo schijnheilig gast, want jij heb die vuurpijlen tegen ze afgeschoten...., he boer, dit is niet leuk man....

Inmiddels zijn onze koeien tot aan het hek gekomen, nieuwsgierig of we een veekoek bij ons hebben. En zeker hebben we die bij ons.

"Die koeien doen niks, hier.... geef ze maar een stukje van de veekoek.... je zal zien, die eten uit je hand...."

Soooo, ik niet, nee, weg..., moet je ze horen snuiven man, dit zijn echte stieren, zeker weten gast...! ze gaan je pakkuh....

( Nou snuiven deden ze wel, want zo'n klein stukje veekoek smaakt naar meer..... wie heeft er nog iets in zijn hand of jaszak ? )

10 uur koffiepauze..

2 meiden met een picknickmand en 1 verpleegster met verbandkoffer...

Wie lust er iets te drinken, een broodje .... of heeft een pleister nodig....?

Wordt wat geschuifeld, beetje gemopeld en naar de grond gekeken...

"... Jij bent dat chickie, van wie wij de schooltas altijd van de bagagedrager afschoppen...

"... ja, en laatst nog mijn jas over de brugleuning gegooid, waardoor mijn mobiel kapot is gegaan....

"....en de brug blokeren en dan de fietssleutels uit het slot halen ....

En vandaag verzorgen ze de catering en ehbo-post 

Lang stiltemoment met alleen geslurp aan de bekers

"... das niet leuk van ons, meissie............................................ sorry !

Excusses aanvaard,.... lust je nog een broodje...?


Om een heel lang verhaal wat in te korten,

Om 16.00 uur zijn we gestopt.

Een gezellige, leerzame dag zo met elkaar.

tot de nekharen onder de bagger, alle energie is op...., maar het probleem van de hangjeugd is opgelost.

en als je dan zo bij elkaar staat en het gedane werk overziet...  toch even sarren !!

" Henk,..... als jij de shovel wil pakken, rijden we laatste restje wel even met de schuif op de plek,

kan die kar weer op huis aan..... en vergeet de banden van de kruiwagens niet op de normale spanning op te pompen....

.... Zie je wel...., ik zei toch, dit is fake...,man !!

Op zo'n moment zie je op gezichten wat men als nederlandse uitdrukking heeft:  lachen als een boer met kiespijn !

Heh, heh, heh,.... dat zijn leuke dingen voar de mens......

Categorieën: hulpboeren & boerinnen, activiteiten


Reacties zijn uitgeschakeld.