verhalen

valt iets in goede aarde...?

Geplaatst op 22 maart, 2018 om 8:30

Zoals bekend kan zijn is de titel van deze blog een hollands gezegde of spreekwoord.

Het betekend dat iets door de ontvanger (bijvoorbeeld een kadootje) goed ontvangen wordt.

Dat was bij ons dus even een vraag... daar waren we dus helemaal niet zo zeker van.

Het voorjaar komt.... !  Dus we waren in de kas wat plantjes aan het verspenen en in potjes aan het poten. Dat trekt altijd toeschouwers. Eerst vanachter de ramen nieuwsgierig gekeken wat je aan het doen bent, maar na de koffiepauze kwamen er een aantal jongelui vragen of ze mochten helpen. Er zijn altijd schorten over..., en potjes vullen met potgrond kan al gauw. Het was gezellig en het werk schoot lekker op.

Na de middagpauze zouden we nog een aantal trays met stekgoed oppotten, toen er met een paar harde knallen tegen de schuifdeur van de kas werd gebonsd. Met dat er een collgaatje hem openschuift komt John binnengereden. Zijn vinger op de knop van zijn spraakcomputer ( deze is op het werkblad van zijn rolstoel gemonteerd): Vanmiddag werk ik in de kas...!, Vanmiddag werk ik in de kas...!, Vanmiddag werk ik....... het is duidelijk John.! 

Eerst een hoop commentaar van de hulpboertjes, ...dat hij niet zomaar van de groep mag wegpiepen, wat moet hij nu in de kas aan werk komen doen ?, en met die lompe kar van je sta je alleen maar errug in de weg.., kortom: John, wij zijn hier bezig, jij kan dit werk niet, opzouten..!

Nou, daar dacht John zelf iets anders over. Hij zegt nooit een woord, maar nu manoeuvreerde hij net zolang met zijn rolstoel, tot hij bij de tafel met potgrond stond. John ook een schort om zijn nek, een broodtrommel met potgrond gevuld en 5 bloempotjes erbij. Hup, laat maar eens zien dan wat je kan...  Het eerst halfuur genoot hij van de zachte potgrond, die hij tussen zijn handen wreef. Op advies van zijn collegaatjes moest hij eens proberen om die potgrond in een potje te doen. Hoe stoer is het om er daarna een plantje in te zetten en de potjes in een speciale hoekje van de kas weg te zetten. Papier erbij: De tuin van John.!

Maar toen verslapte de aandacht, veel extra mensen door de activiteit, drukke bedoening..., 

En John had geen potgrond meer, de potjes waren nog niet vol, hij had alle knoppen van de spraakcomputer ingedrukt, ( vanmiddag werk ik in de kas, ik moet naar het toilet, wie wil mij even helpen ?, dit vind ik NIET leuk, vanmiddag werk ik in de kas,....) maar geen aandacht op het moment. Op een moment begrijpt Arie wat John bedoelt en legt een zak met 45 liter droge tuinturf bij de stoel van John..

Dat is nog zachter materiaal....., en John gaat - alsof het badschuim is- er zich mee zitten wassen. Toen het door zijn begeleidster werd opgemerkt was het veel te laat,.... haar, oren, ogen, mond, nek, blouse, trui, broek, schoenen, rolstoel, computer, alles zat onder de tuinturf.

En dan te weten dat John iedere dag door een ringetje is te halen. Mooie kleding, nette lichaamsverzorging, kortom een heertje...! En iedereen weet hoe moeder daar over denkt, en voor gaat. Perfectie !

En nu dus een eersteklas tuinder, tot de nekharen onder de turf.  De begeleidsters hebben hard moeten werken om hem schoon te krijgen, alvoor hij met het busje naar huis zou gaan... Daarbij een heel senario van hoe vies... en wat mama wel niet zou zeggen.  Achteraf hebben we het vermoeden dat John er alleen maar lol in had.

's avonds telefoon..., een geemotioneerde moeder aan de lijn... 

Oei, wat er dan in het kort allemaal door je hoofd heen kan schieten.

Samengevat had het zoiets van : .... Ok, zet je schrap, want daar komt een lawine....!!

Ja, Gijs,..... via, via begreep ik dat jij John vanmiddag in de kas heb laten werken...!?

Ja dat klopt....

Ik bel je eigenlijk om te bedanken...

huh...?.. ?..

Wij hebben John nu 28 jaar,...... mogen al die tijd voor hem zorgen.... hij gaat nu 7 jaar naar dagbesteding....

maar voor het eerst in mijn leven heb ik vandaag zijn nagels schoon moeten maken....

Ik stamelde wat van: ..,. en wij dachten,.... dat u.....? !.... u bent altijd tot in de puntjes, erg precies....


Nee joh, voor het eerst in zijn leven maakte John ook eens rommel in de douche....,

want de potgrond zat in zijn onderbroek !

Als jij het goed vind, maak ik een passend werkschort voor John...  (  :)  )

Als hij dan nog eens een keertje mee mag doen in de kas,... ja ?

En..... doen hoef je niet krap te kijken hoor... , want ik vind het heerlijk als ik vuile kleren van John in de wasmand heb zitten !


We hebben nog een uur aan de telefoon gezeten.

Gelukkig, dat was -tegen verwachting - in goede aarde gevallen.
Categorieën: hulpboeren & boerinnen, activiteiten


Reacties zijn uitgeschakeld.