verhalen

Een stiertje voor in 't Waalbos.

Geplaatst op 14 maart, 2019 om 16:35

we zijn een stier wezen ophalen, en wel een schotse hooglander.

Vooraf al een paar keer met de eigenaar contact gehad over een plan van aanpak. We zouden een datum afspreken, hij zou dat stiertje bij huis zien te zetten,.. "hij eet zo een boterham uit de hand,... maar neem wel wat hulp mee...., want het is een slimmerik "

"oh ja, breng ook een goeie kar mee, pas kwam er ook een man een dier ophalen,... met zo'n kar van boardkarton. toen we heur in de kar hadden..., voordat ie aan het ende van de weg was, stak er al een hoorn uit de zijkant, en binnen tien minuten waren ze weerom, heel de zijkant er uut gedrukt..... " Mjah, ze zijn niet kwaad, maar wel oerrrrr, ..... en dit stiertje is een slimmerik hoor.....

Dus, -onderschat nooit je tegenstander-, thuis wat extra voorzieningen getroffen aan onze veekar, en wij naar Overijssel....

Die boer woont werkelijk prachtig,... middenin 3000 ha. natuurgebied. Daardoor komt een opmerking: "..we halen hem wel dichter bij huis.."in een andere context te staan. Je hoop hem dan in een schuur of kraal te treffen.... een afrasering naar de kar en inladen is kat in het bakkie...

"Neu, hij vertikte het vanochtend om dichterbij te komen, normaal doet tie het wel, als hij een boterham ziet wappere, nou....maar ik denk dat tie een voorgevoel heb...Dus we zullen hem hier motten zien te vangen..." ( Tja, hoe ver is mijn heide.., hij liep op een stuk van 7 ha. bos) 

we hebben echt wel serieus geprobeert om hem in een hoek te krijgen en richting de kar te dirigeren,... een lachertje, we werden ter plekke gedold. Met 9 man liet hij ons alle hoeken van het bos zien. 

Toen we allen hijgend over het hek hingen, na de zoveelste run, had de boer nog een idee:  'k Denk toch dat ik Bart moet bellen,.... dan spuiten we hem wel......  Niemand reageerde, want ik denk dat iedereen het kansloos inzag, gezien de uren en ritjes die wij al achter de stier hadden afgelegd.

Bart werd gebeld en Bart kwam......

Werkelijk, groot respect voor deze atleet, marathonloper, voetbalspits, enzovoort, enzovoort  en dat over een ongelijke bosbodem, met knoesten, wortels en bramenstruiken.

Gewapend met een injectiespuit, ging hij als een indiaan achter de stier aan. En rennende weg, tot drie maal toe een injectie in het achterwerk van de stier..... wat een snelheid hadden die twee.

Binnen een kwartier was de stier toen aan een koptouw, en naar de kar te (bege)leiden. Het shotje was zo pittig dat hij heerlijk in de greppel er bij ging liggen. natuurlijk midden in het perceel, en zie dan maar eens beweging in 300 kilo te krijgen.

Met een tractor de veekar het bos ingesleept, zo dicht mogelijk bij de stier, laadklep open...., een verlengd koptouw door de ring in de veekar...., want dat spul werkt een kwartiertje en dan komt ie weer bij,.... kijk maar naar zijn ogen, met zijn kop is tie erbij, maar de poten willen effen niet meer,... ja, pas op, zodra dat tie gaat staan,.. actie !! want tis een slimmerik hoor...!

Ja , daar wisten we inmiddels alles van.

Met dat hij de krachten weer voelde terugkomen, gingen de wilde haren ook weer overeind staan...

Net op tijd hadden we hem in de kar.

In totaal 3 uur en 20 minuten gedaan over het inladen van een stiertje.

Door zijn shotje heeft hij zich onderweg naar huis goed gedragen. Maar op bestemming aangekomen snoof hij de vrijheid weer...

Met dat je van de laadklep kom gestapt en daar staan 6 koeien in een soort van erehaag nieuwsgierig te snuiven, dan moet jij je nartuurlijk wel even bewijzen.... Prachtig...., mensen let op, stier los ... in waalbos. !

Door het verhaal bij zijn verhuizing, zullen we hem maar Bart noemen ?.

Categorieën: rasdieren, dierverzorging


Reacties zijn uitgeschakeld.