verhalen

Hereford scharrelvee

Geplaatst op 12 maart, 2018 om 8:45

De Hereford koe is een bijzonder taai runderras dat probleemloos zomer en winter buiten kan blijven. Deze runderen hebben een vriendelijk en rustig karakter. De raseigenschappen van de Hereford worden graag ingekruisd met andere runderen. Hierdoor lijken er veel hereford runderen te zijn, maar de traditionele Hereford, compact en met korte poten, bekend om z'n hardheid en soberheid, is in de minderheid.

De Hereford is overwegend rood van kleur, met een witte kop, witte buik, een witte aalstreep van nek tot en met schouders, witte sokken en een witte kwast aan de staart. Er bestaan ook zwarte Herefords, maar daarbij gaat het vrijwel altijd om een kruising met de Aberdeen Angus. Aan het goed bespierde lichaam herkent men de vleeskoe. Het Hereford rund is geschikt voor een extensieve manier van houden. De moederkoe kan in de wei afkalven en en zal dankzij haar prima moedereigenschappen haar jong goed verzorgen.


Omdat hoorns op dieren als gevaarlijk worden gezien, is er van oudsher veel gefokt met hoornloze dieren. Daardoor zijn er hoornloze varianten (‘polled’;) van gehoornde rassen ontstaan, zoals de Polled Hereford. Ongehoornde koeien zijn bij liefhebbers van dit ras ruim vertegenwoordigd. Maar er bestaan net zo goed fervente aanhangers van de gehoornde Hereford. zoals wij... :)

Kortom: prachtige dieren (karakter en uiterlijk) die we niet graag op stal willen missen.

Categorieën: rasdieren, dierverzorging


Reacties zijn uitgeschakeld.