verhalen

ondeugend...

Geplaatst op 11 januari, 2018 om 6:15

Wat valt u op, als u de foto bekijkt...?
In september 2017 zijn er twee kalfjes geboren bij de Dahomey-groep. Deze dieren lopen op een ruim en ruig terrein, wat grenst aan rivier de Maas. Ik ging soms drie keer op een dag kijken en toch waren ze me te snel af. Omdat moeder-koe op de auto afkwam, zag ik dat ze gekalfd moest hebben. Verder alles keurig netjes en schoon en geen kalf te bekennen. ".. Nou dame,...laat me de kleine maar eens zien, breng me maar bij je kalf..." En daar ging ze, over het koeienpaadje, het bos in. Midden in bos, onder vlierstruik en bramen, lag op een grasbedje, haar kalf. Mogelijk 1 - 2 uur oud.?  Toen dacht ik even de tang en oormerken uit de auto te gaan halen, Want er moeten van die grote gele labels in de oren. Nou,....voordat ik bij de auto was, haalde moeder en kind mij in.
Toen dacht ik zo een pasgeboren kalf nog wel te kunnen pakken, en een paar oorbellen te zetten. Nou, nee dus.....
Als een reekalfje sprong het over boomstronken heen, veilig in nabijheid van moeder.  Die kreeg het op een moment ook in de gaten dat ik het op haar kalf had voorzien, dus hield het bij zich en ging met haar horens vooruit staan toen ik bleef aandringen.
Nu had het vangen van twee jonge stiertjes onze veekraal vernield. Dus het zetten van een oormerk werd wel geprobeerd maar bleef uit.
En toen kregen we visite van de nvwa....
Regels zijn regels en aan je verplichtingen moet je gewoon voldoen, is ook geen enkel discussiepunt... Maar dan de praktijk !
De uitdaging om het bij 1 kalf voor te doen, werd niet door de controleurs opgepakt.
Om een lang verhaal, kort te maken: het is nog steeds niet gelukt !  Ze rennen als marathonlopers en springen over hekken als paarden.
Maar nu wordt het menens: we hebben een brief ontvangen, geen oormerk is hetzelfde als een doodvonnis. En ondanks de geboortemelding, ondanks het oornummer op de stallijst, het bestaan van het kalf is niet rechtsgeldig. Zonder oormerk moet er eerst genetisch onderzoek plaatsvinden al voor het wordt aangenomen dat het koetje het kalf op de wereld heeft gebracht.
Dit is dus een nadeel van wildbegrazing en geen kraamstal. Wel puur natuur, maar voor registratie en documentatie, ren je alle lucht uit je longen, Zeker als je te laat ben om een kalfje bij geboorte op te vangen.
De uitdaging van nu is: een soort van bunker bouwen, daarin de kudde voederen, in de hoop dat de kalfjes met moeder op het hooi afkomen, wie weet kunnen we dan alsnog oorbellen zetten. Deze acties worden niet gefilmd.

Categorieën: dierverzorging, rasdieren


Reacties zijn uitgeschakeld.