verhalen

Het dwarrelt....

Geplaatst op 13 december, 2017 om 6:50

Bij het voorstel om een Blog te gaan schrijven, is de opmerking gemaakt: Pas op, want de kans bestaat dat het gejank wordt....

de beeldvorming over agrariers is al een deel ingekleurd door de klaagzangen. Ik ga mijn best doen om als onafhankelihjk schrijver het punt te maken..!?

Zoals bekend kan zijn, lopen onze runderen buiten (het liefst 12 maanden)  Dat houd van onze kant wel in -dat per seizoen- allerlei middelen worden ingezet om de leefomstandigheden van de dieren zo gerieflijk mogelijk te houden. Nu lopen onze kuddes op allerlei ruig terrein en natuurgebieden en dat is toch een apart hoofdstuk in de veehouderij.

Het is vandaag 13 december 2017 en Nederland heeft al twee dagen een leuk pak sneeuw gehad. Een prachtige witte wereld !

Voor de dieren wat lagere temperaturen, wat meer wind en (na sneeuwval) geen eten te vinden. Daar zijn allemaal oplossingen voor...

Nu wil ik allereerst de opmerking maken dat de dieren het minder koud hebben als dat mensen soms denken. Iedereen mag er van uitgaan, wordt de situatie zo dat het zielig is voor de dieren, halen we ze direct naar huis. (al is het middernacht) 

In de wind, zonder beschutting...., of geen voeding (waardoor ze geen verbranding hebben) en onderkoelen...., dat is zielig en voorkomen we graag.

We hebben veewagens, schuilstallen, mobiele dierenverblijven, hooiruiven, watertanks, enzovoort... en toch zaten we in een pittige discussie aan tafel bij de natuurbeheerders, want dit soort opstalling zou het landschap estetisch ontsieren.

Maar het is tijdelijk..., het kan aan de bosrand geplaatst worden..., of diep onder de bomen..., er kunnen camouflage netten over..., blablabla,...

Het antwoord bleef: NEE

De koetjes komen allemaal naar huis, want op deze manier is een begrazingsprogramma tot maart 2018 niet helemaal diervriendelijk.

Allemaal prima, het is zelfs rustiger als de dieren op honk zijn....

toch vraag ik mij (nu hardop) af of de bezoeker van dit natuurgebied zich werkelijk zou storen aan een schuilstal tijdens de wintermaanden. Mijn inziens begrijp het publiek wel dat de dieren het lekker vinden om tijdens en (sneeuw)bui te kunnen schuilen. Op die manier blijven de dieren de gehele winter aanwezig, hebben een aantal mensen hun dagelijks loopje, met hun zakje groentenafval en ruimen we in het voorjaar alle schuil- en voederplekken weer op....

Want vanaf 15 april - tot 15 oktober, mogen de dagjesmensen hun gekleurde tentjes en caravans weer plaatsen om van het mooie weer en de ongerepte natuur te genieten.


Categorieën: dierverzorging, rasdieren


Reacties zijn uitgeschakeld.