verhalen

Dankbaar..!?

Geplaatst op 8 augustus, 2017 om 4:05

Wanneer je in je eigen polder aan het werk ben, valt het je ook wel op... Maar wanneer je een dagje uit gaat, tot in andere provincies, is het een feit om op te merken. Heel Nederland staat er in de natuur zo fris bij !

Regen in vakantieperiodes laat heel veel mensen mopperen. Ja soms grove verwensingen bij het neervallen van het groeizaam vocht.

Wat dit betreft hebben we in 2017 een ontzettend groeizaam jaar. Heb u de bieten zien staan, is het u opgevallen hoe hoog - in tegenstelling tot vorig jaar- en hoe groen de mais staat.? Heb u de tarwevelden, de aardappels, de uien en bladgewassen gezien. Alles straalt van groeizaamheid.

Natuurlijk zijn er pessimistische mensen die bij de regenbuien in oogsttijd, van allerlei tegenwerpingen en voorspellingen maken wat betreft schimmels en verrotting op het land. Maar is het u opgevallen dat ondanks de regen, er wind was en hoge (droog)temperaturen in de avond en nacht ?  Op dit moment worden er tonnen stro binnen gereden, want de gerst en tarwe is er voorspodig afgekomen, wat valt er nu tegen als we de tussenbalans opmaken?  Er kan nog genoeg gebeuren, dat zien we in de pluimveesector...  Maar op dit moment staan de landerijen er prachtig bij.

Bij kerkelijk nederland is er in november een landelijke dankdag voor arbeid en gewas... Zou het erg zijn als we dat in augustus zouden beseffen, door alles wat we op dit moment al voor ogen zien gebeuren.?

Het is een erg warme avond, wanneer we na het laden van een aanhanger met balen hooi, even staan uit te blazen... Het zweet druipt werkelijk van het lijf. Het grasland dat is gemaaid ligt in een natuurgebied waar recranten mogen komen. Dat gebeurt in grote getallen, lopend, joggend, fietsend, steppend, skeelerend, enzovoort. En veel mensen in hun vrijetijdsbesteding hebben dan een zielige of pikante opmerking voor een stelletje boeren die zich in het zweet werken. En zeker weten dat de jonge gasten die ons helpen, opmerkingen gaan terugroepen.  De gehele avond is er een oude man in een scootmobiel bij ons blijven kijken, die op een moment de jongens weer in gareel brengt door zijn opmerking: "Deze genietende natuurmensen weten zich niet te kleden om op hun manier te kunnen recreeren, terwijl ze niet beseffen dat jullie bezig zijn om wintervoorraad binnen te halen.., daar fietsen ze zo aan voorbij "  Volgens mij had die man daar een punt, misschien zelfs een maatschappelijk punt ..!?  De nederlandse bevolking heeft last van de armoede van hun welvaart.


Categorieën: natuurbeheer, dierverzorging


Reacties zijn uitgeschakeld.