verhalen

zorg aan pasgeboren kalfjes

Geplaatst op 7 augustus, 2017 om 17:35

Weer een domme actie....!

Vorige week weer telefoon vanuit Overijssel.  Twee prachtige kuisjes geboren, kerngezond, van goede rasdieren, maar ze moeten weg voor de dood..!  Ja, binnen 1 week beslissen ! ...Of wij dan geen plek en zin hadden ze op te vangen..?

Tja,..... nog maar net een week oud, weer dat gedoe met een fles, emmer,.... kans op invallen, diarree en bedenk nog maar meer zwakte en gezondheidsproblemen. Het kost gewoon veel tijd en aandacht om kalvers op de melk te hebben staan.

Stuurt die boerin nog twee fotootjes van die stomme dieren, die jouw - via de lens-  met een paar heel onschuldige ogen staan aan te kijken....

Nee, we beginnen er niet aan hoor, we hebben zat aan de koppel die we nu moeten verzorgen...  T'is nu ook vakantietijd, een groeizame zomer, veel werk, veel oogsten, dan kan je al dat gedoe met een tweetal van die kalfjes er helemaal niet bij hebben..!  Klaar-Uit, aldus besloten.

Na de zoveelste pauze, waarin de kalfjes allicht door iemand aan tafel ter sprake werden gebracht, werd ik door 1 van de hulpboerinnertjes aan de mouw getrokken. Of we die kalfjes dan echt niet zouden kunnen opvangen..? Zij zou haar logeerpartij er wel voor verzetten en als haar collegaatje dan weer terug was van vakantie zou die het van haar overnemen.  Ja,... daarover hadden ze al contact gehad via sms.  

We zullen wel eens kijken.., zelfde geldt zijn de kalfjes al afgevoerd,.... maar goed, 1 telefoontje naar die boerin kan de kop niet kosten....

's avonds heb ik gebeld, ze waren nog in leven, de boerin had het niet over haar hart kunnen krijgen om ze die ochtend te laten inladen.

De andere morgen heb ik de rit gemaakt, na een bak koffie hebben we de diertjes in de trailer gedaan en na ruim 3 uur reistijd stond ik met 2 kalfjes rijker voor de deur in een woonwijk...

Let op...!

Het is dierenleed wanneer je met zulk jongvee een zodanige lange aaneengesloten rit maakt. Door regelgeving wordt je - als transporteur- daarom ook een rusttijd opgelegd. Jijzelf, maar ook de dieren kunnen dan even aclimatiseren. Onderweg is dit evengoed in acht genomen, maar ik gun de diertjes graag hun rust, dus spreek ik af dat ik de auto met veekar wel zolang laat staan en met een andere auto wat klusjes gaat doen.

Binnen de twee uur, politie aan de deur..!  Een melding dat er twee zeer jonge kalfjes in erbarmelijke omstandigheden zouden zijn opgesloten in een veekar.

Bij ons (stal)werk hebben wij de slogan: wat je doet, moet je aan de dieren en mensen kunnen uitleggen...

Gaat er maar aanstaan...

Bij het slot van het verhaal waren er geen nare (financiele) gevolgen voor ons (en de kalfjes)

De kalfjes lagen verzadigd en tevreden in een dik hooibed.

Maar in de woonwijk en bij omwonende zijn we in de beeldvorming zeker weer bevestigd geworden, dat het lompe boeren zijn.

Absoluut geen hart voor die dieren,.... En die politieagenten treden ook niet op, want ze geloofden dat hele verhaal van die vent en slikte het als zoete koek.Categorieën: dierverzorging, rasdieren


Reacties zijn uitgeschakeld.