verhalen

Slecht naar hun zin.... (broedseizoen 2)

Geplaatst op 24 april, 2017 om 3:35

Moet je voorstellen dat je 10 maanden per jaar in een puur natuur-gebied loop. Je kan je maag vullen met allerlei grassoorten, kruiden, blaadjes, bloempjes,...  Het gebied is omgeven door 3 watergangen, waar je op plaatsen tot de buik het water in kan lopen. In najaar en winter krijg je het hooi en kuilgras bijgevoederd, wat er in de zomer aan overvloed was... bix voor de vitamines, enzovoort.

Dat is toch heerlijk !?  Zowel de dieren als de verzorgers genieten daar dagelijks van. Allebei helemaal in ons element.

Het natuurgebied ligt in een strook, waar de natuurbeheerders willen "vernatten". Dat is glooiend landschap. meer greppels, in herfst en voorjaar waterplassen laten ontstaan, e.d.

Dat verandert een gebied, zowel in de bodenmstructuur, als in plantengroei, maar ook trekt het ander soort dieren aan. Wanneer de schakels aansluiten zal er een cyclus ontstaan waardoor er planten komen die graag met natte voeten staan, er is groei van riet, biezen, heesters en meer, waar insecten hun beschutting zoeken, eitjes afzetten, ed. maar waardoor ze weer vogels aantrekken doordat deze het als voeding nodig hebben.

Wat dat betreft is de natuur prachtig..!

Het natuurgebied maakt ook onderdeel uit van een stilte-broedgebied. En aangezien er rondom deze polder, veel akkerbouwers en veehouders wonen, heeft staatsbosbeheer, - om schade aan weide en gewassen te beperken- deze polder aan de ganzen gegeven om daar ongestoord te kunnen broeden. Ieder jaar van 1 april tot 1 juni.

Dit betekend dat de runderen er 8 weken vanaf moeten.  Dit jaar komt het zo uit dat op de andere natuurgebieden ook bepalingen zijn waardoor we de kudde niet eenmalig in de veekar van perceel verkampen, maar ze moeten 6 weken op stal.

En daar zijn ze het absoluut niet mee eens.

Ze missen het gras, ze missen de wind door hun kuif, ze missen de ruimte, ze missen het scharrelen,

We doen ons uiterste best en rijden dagelijks een overvloed aan gras en kruiden bij, maar wanneer ze ons zien weglopen, stoppen ze met eten en worden we heel hard en heel lang, nageloeid.

Wat zijn we allemaal blij, als we weer naar buiten kunnen....

Categorieën: natuurbeheer, dierverzorging


Reacties zijn uitgeschakeld.