verhalen

Broedseizoen

Geplaatst op 6 april, 2017 om 4:15

Op Strijen zijn de runderen nu weggehaald. Van 1 april tot 1 juli krijgen de ganzen de polder om te nestelen. Dit heeft als doel dat de ganzen in kolonies verzamelen en niet op willekeurige percelen gaan broeden. Nu heb ik gehoord dat er in de Hoeckse Waard 580.000 ganzen zijn geteld in winter 2016/2017. Het blijft een prachtig gezicht om allerlei ganzensoorten in groepen in het veld te zien. Maar ik begrijp de argumenten van de boeren, op wiens grasland zo'n groep neerstrijkt... Wat deze dieren kaaltrekken en als uitwerpselen achterlaten, gigantisch !!  De bodemstructuur moet na het vertrek van deze dieren zich helemaal herstellen. (De grond verzuurd er van)  Er is een akkerbouwer die met een crossmotor een honderdtal heeft opgejaagd. De dieren zagen het veld met wintertarwe als sappig weiland aan. In dit geval is er een soort vermaak, wanneer je ze bij de buurman ziet neerstrijken. Vandaar dat de ganzen een polder natuurgebied voor zichzelf krijgen. Zo blijf je vrienden.

Wat ik niet helemaal begrijp is de absolute leegloop wat betreft begrazers in ditzelfde gebied. De vogels mogen ongestoord broeden. Maar wel in een periode waarin de natuur tot glorie komt. In de meest groeizame periode laten we alles groeien en bloeien en staat er op 1 juli een stuk achterstallig onderhoud in het zaad, waarover dan weer van allerlei frustraties zijn. In de meeste gevallen wordt er grof gemaaid en onderhoud gepleegd, terwijl de opbrengst wordt weggegooid want het is doorgeschoten. En wat er na 1 juli dan niet allemaal met trekkers en grote machines wordt kapot gereden...... !?

Ik heb in de praktijk nooit gezien dat er een dier ( paard, hoornvee, schapen) een poot in een vogelnest zet. Zowel een nest met broedeieren, als met broedende vogels, als met uitgekomen kuikens, wordt gezien, gerespecteerd en met rust gelaten. En dat geldt niet allkeen de (grote) ganzen, maar ook de leeuwerik, fazant, plevier, kievit, patrijs, scholekster, e.d. Bij de hoge pollen met gras, vind ik vaak de nesten met eieren en jonge kuikens.

Hier moeten we nog eens goed over nadenken. Want de vogels kijken niet op de kalender wat betreft gezinsvorming. Twee of drie broedsels per jaar is normaal.

En ben je iets later aan je nestje begonnen..? Heb je kans dat de natuurbeheerders het pletten onder hun trekkerbanden of klepelmaaier, want de kansen zijn voorbij en het moet weer "glad" gemaakt worden voor alle natuurliefhebbers die in de polder komen recreeren.

Wordt vervolgd.

Categorieën: natuurbeheer


Reacties zijn uitgeschakeld.